Det Vi Husker

DET VI HUSKER

- en filmisk essay af Søren Marcussen

I 2019 tog den danske filmskaber Søren Marcussen til Libanon sammen med Imad Kawash. Målet var at besøge flygtningelejren Mieh w Mieh, hvor Imad blev født i 1959.

Det er blevet til filmen DET VI HUSKER. Hvor kontrasterne mellem positive barndomsminder møder en flygtningelejrs barske virkelig. En film om mennesker der skaber et liv og en tilværelse under forhold der vil være fremmede for de fleste danskere.

Mindernes betydning

”Jeg vil ikke miste det minde jeg har haft om min barndom. Jeg er bange for at miste billederne, hvis jeg oplever flygtningelejren igen. ” siger Imad i filmen. Minderne om frugttræerne, de grønne bakker,  det stærke sammenhold og håbet om, en dag at vende tilbage til et hjemland. Minder han frygter vil blive ødelagt, i mødet med den moderne flygtningelejr anno 2019, og som han derfor aldrig har turde besøge, før nu.

DET VI HUSKER kan virke som en hård film, men er  også smuk og livsbekræftende. Ikke mindst i mødet den unge kvindelige fotograf Raneen Jalal Yussef, der har levet hele sit liv i flygtningelejren Burj al-Barajne i Libanon.

Første udgave af DET VI HUSKER havde premiere til Palæstina Film Festival Øst for Paradis i 2020 og kunne også opleves sin endelige version på festivalen i 2021.

I juni 2021 var filmens internationale udgave, "Quiet Unrest - Memories", åbningsfilm på  The International Festival of Human Rights Documentaries i Marokko.

Fakta:

Imad Kawash er uddannet tandlæge og arbejder i KIG: klubberne i Gellerup.

Søren Marcussen er leder af OPGANG2 FILM og har gennem en årrække skabt musik, film, teater, bøger og digte. DET VI HUSKER indeholder brudstykker fra digtsamlingen ”aldrig før” på arabisk og dansk, arabisk oversættelse af Imad Kawash. DET VI HUSKER er hans femte film med premiere på Palæstina Film Festival.

Nyhedsbrev

Få invitationer til åbne events, nyheder, konkurrencer og artikler i din mailbox ca. 6 gange om året. Kan altid afmeldes!

#Followus